Yoghurtijs Naturel (van den Eelder Boeren Volle Yoghurt)
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Yoghurtijs maken met een heerlijke frisse smaak
Wil je zelf Yoghurtijs maken? Dan is dit recept zeker wat voor jou! IJs maken van yoghurt doe je met deze mooie gebalanceerde compositie. Compleet door de frisse smaak en romige structuur van den Eelder Boeren Volle Yoghurt. De Volle yoghurt van den Eelder werd al eens bekroond tot de lekkerste boerenyoghurt van Nederland. Daar wil ik dus wel graag mee aan de slag! Nog even wat belangrijke informatie en dan beginnen we.
Goed om te weten: Dit is geen samenwerking met Den Eelder. De yoghurt is gewoon heel erg lekker, vandaar dat ik deze heb gebruikt. Mocht je een andere yoghurt willen gebruiken, kies er dan één met hetzelfde vet- en suikerpercentage.
De Yoghurt niet verwarmen bij het hydrateren van de stabilisator
Om dit Yoghurtijs zo lekker mogelijk te krijgen, is het belangrijk de yoghurt niet mee te verwarmen bij het oplossen van de suikers, melkpoeder en de stabilisator. Wanneer we de yoghurt te sterk zouden verhitten, zouden we de melkzuurbacteriën uit het yoghurtzuursel deactiveren en ondergaat de compositie smaakverlies.
Natuurlijk heb ik bovenstaande nog even gecheckt bij de zuivelexperts van Den Eelder zelf, waarop ik het volgende antwoord kreeg:
“Goedemorgen Rémon, je hebt inderdaad gelijk over het feit dat je de melkzuurbacteriën afdoodt als je de yoghurt opwarmt naar 84 graden (tevens treedt er dan ook een smaak verandering op, er kan een kook smaak ontstaan als je de yoghurt langere tijd boven de 84 graden verwarmt), zul je inderdaad ook wat smaakverlies hebben van het yoghurtaroma. Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag! Ik ben wel heel benieuwd hoe dit yoghurtijs zal smaken. 🙂”
En dat gewoon via de app, leuk dat dat zo kan. Aan de slag!
Receptenbundel ijs (Witte Basis – met bindmiddel, eidooier of maïszetmeel)
Zoek je een mooi gebalanceerd canvas om mee aan de slag te gaan? Dan zijn deze Witte Basis Roomijs recepten zeker wat voor jou! Je kunt er erg veel mee variëren.
Slechts € 4,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.