Witte Basis Roomijs Zonder Toegevoegde Suikers
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Witte Basis Roomijs Zonder Toegevoegde Suikers maken
Wil je zelfs een roomijs maken zonder toegevoegde suikers? Dan is dit recept zeker wat voor jou! Let op dat dit geen suikervrij ijs is! De van nature aanwezige Lactose uit de volle melk, magere melkpoeder en de room zitten er dus gewoon in. De melkpoeder wordt gebruikt voor de aanwezige eiwitten die textuurverbetering met zich meebrengen, het wordt dus niet toegevoegd voor de (geringe) zoetkracht van de aanwezige Lactose. Wel is de van nature aanwezige suikerhoeveelheid zoveel mogelijk beperkt. We gebruiken dus geen honing, dadels, bananen of andere van nature suikerrijke ingrediënten. Let op dat veel inname van Polyolen sterke invloed kan hebben op je darmen.
Een suikervrij ijs mag, naast dat het geen toegevoegde suikers bevat, ook nauwelijks van nature aanwezige suikers bevatten. Het totale suikerpercentage moet in een suikervrij ijs minder dan 0,5% zijn. Ga je melk en room gebruiken, dan is een suikervrij ijs dus niet haalbaar. Dit ijs is dan ook niet suikervrij! Controleer zelf of samen met jouw arts of jij dit ijs mag eten.
De suikers simpelweg laten vervallen? Of toch maar niet?
In een ijsje is het niet mogelijk zomaar alle suikers te laten vervallen zonder dat iets hun plaats inneemt. Suiker geeft niet alleen droge stof, maar geeft natuurlijk ook smaak, zoetkracht, vriespuntonderdrukking en een bepaalde viscositeit. Zouden we de suikers minderen of zelfs volledig laten vervallen, dan zou het ijs kei- en keihard worden. Een snoeiharde bonk bevroren water dat bijna geen droge stoffen en lucht bevat. Dat is iets wat we niet willen. We moeten dus de suikers vervangen.
Toegevoegde Polyolen in plaats van toegevoegde Mono- en Disachariden
We kunnen, met wat rekenwerk, de Mono- en Disachariden die we normaal toe zouden voegen bij een ijs met toegevoegde suikers, vervangen door Polyolen. Een Polyol is een suikeralcohol. Het zijn gemaakte zoetstoffen die als vervanging kunnen dienen voor ‘gewone’ suikers. Meestal bevatten ze geen of weinig calorieën, hebben ze een lagere Glykemische Index (GI) en worden ze in mindere mate, of helemaal niet, opgenomen door het lichaam. Wel kunnen Polyolen invloed hebben op je darmstelsel. Het kan dus zijn dat het een laxerende werking heeft op je lichaam.
Oké, je kunt dus niet zomaar Monosachariden en Disachariden een-op-een gaan vervangen door Polyolen. Het is belangrijk dat het recept hiervoor goed gebalanceerd is. Alle Mono- en Disachariden hebben een specifieke zoetkracht en vriespuntonderdrukking, bij Polyolen is dat niet anders. Polyolen zijn minder zoet dan kristalsuiker (Sacharose > Disacharide), en hebben over het algemeen een veel groter onderdrukkend effect op het vriespunt van het water waarin het is opgelost. Het onderstaande recept gaat dan ook uit van twee specifieke Polyolen. Je kunt ze niet zomaar door een andere Polyol of Polyolen vervangen. Verder is het belangrijk te weten Polyolen niet dezelfde stroperigheid geven zoals een suiker als dextrose doet, ook is de smaak altijd iets anders.
Grondstof | RZK | VVE |
---|---|---|
Sacharose (Disacharide) | 1 | 1 |
Lactose (Disacharide) | 0,16 | 1 |
Maltitol (Polyol) | 0,9 | 0,99 |
Xylitol (Polyol) | 0,7 | 2,20 |
“Niet helemaal onbelangrijk voor de hondenbezitters onder ons: Xylitol is erg giftig voor (onder andere) honden. Laat dus niet je trouwe viervoetige schaduw de bak leeglebberen als het bijna op is, en ook zeker niet je eigen pupcup maken van dit ijs!” – Bart
Dit ijs bevat meer dan 10% Polyolen. Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben!
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.