Witte Basis Roomijs (Lactosevrij)
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Lactosevrije Witte Basis Roomijs maken
Net begonnen met het bereiden van ijs en zoek je een mooie lactosevrije roomijsbasis? Dan is dit recept zeker wat voor jou! Dit recept is niet koemelkvrij. Zoek je een koemelkvrij ijs? Bekijk dan eens deze Koemelkvrije en Veganistische Witte Basis Roomijs.
Receptenbundel ijs (Witte Basis – met bindmiddel, eidooier of maïszetmeel)
Zoek je een mooi gebalanceerd canvas om mee aan de slag te gaan? Dan zijn deze Witte Basis Roomijs recepten zeker wat voor jou! Je kunt er erg veel mee variëren.
Slechts € 4,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Je kunt de Witte Basis omzetten naar een Vanille Roomijs, er een Aroma/Extract aan toevoegen, er koffie- of matcha poeder in verwerken, koekjes of nootjes meedraaien aan het einde van de draaitijd of er een stracciatella van maken door gesmolten chocolade in de machine te gieten wanneer het ijs bijna klaar is. Alle bovenstaande voorbeelden worden in kleine percentages toegevoegd, ga je grote hoeveelheden toevoegen van iets, dan bestaat de kans dat het recept te veel uit balans raakt. Het ijs na het lossen afwerken met een variegato kan natuurlijk altijd.
Melksuikers in Lactosevrije melk
Wanneer je gebruikt gaat maken van een Lactosevrije melk- of roomsoort, dan zal de aanwezige suiker geen Lactose zijn, maar hebben we het over gelijke delen Galactose en Glucose (Glucose = Dextrose). Galactose en Glucose zijn de monosachariden waaruit Lactose bestaat. In een Lactosevrije melk is (het meeste van) de Lactose al door Lactase-enzymen opgesplitst tot de individuele monosachariden, ze hebben hierdoor een andere invloed op het vriespuntverlagende effect en de relatieve zoetkracht dan Lactose. Normaal gesproken gebeurt dat splitsen pas wanneer we de zuivel genuttigd hebben, de meeste van ons maken de Lactase-enzymen voldoende aan in onze darmen om dit effectief te kunnen doen. Heeft iemand een tekort aan Lactase, dan is er meestal sprake van een Lactose Intolerantie.
Een melk- of roomsoort kun je dus niet simpelweg 1-op-1 vervangen door een Lactosevrije soort zonder invloed te hebben op de zoetkracht en het vriespunt. Zou je dat wel doen, dan wordt het ijsje als veel zoeter ervaren en hebben de aanwezige suikers bijna twee keer zoveel drukkend effect op het vriespunt als wanneer een ‘gewone’ melk- of roomsoort gebruikt zou worden. In dit recept is rekening gehouden met de suikers die in de lactosevrije producten zitten. Aangezien Lactosevrije magere melkpoeder moeilijk te bemachtigen is, gebruik ik in dit recept Inuline als ‘vervanging’.
Suiker | RZK | VVE |
---|---|---|
Lactose | 0,16 | 1 |
Glucose (Dextrose) | 0,7 | 1,9 |
Galactose | 0,58 | 1,9 |
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.