Witte Basis Melkijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Witte Basis Melkijs maken
Waar de Witte Basis Roomijs vooral erg geschikt is om tijdens het einde van de draaitijd vullingen mee te draaien, is deze Witte Basis Melkijs een mooi canvas voor het toevoegen van vette toevoegingen.
De witte basis melkijs bevat minder dan 5% melkvet en is daardoor goed te verrijken met bijvoorbeeld een vette pasta (denk bijvoorbeeld aan een pindakaas of hazelnotenpasta, 6-10% | 45-75 gram). Gebruik daarbij pasta’s met zo min mogelijk toegevoegde suiker, dan blijft het recept goed in balans. Een pasta met meer dan 35% suiker kan zorgen dat het ijs te zoet en te zacht wordt, wil je het toch gebruiken, kies dan voor 6% in en niet voor 10%. Voeg dit tijdens het pasteuriseren, na het oplossen van de andere droge stoffen toe en meng goed glad met een staafmixer.
Zou je bovengenoemde ingrediënten op een roomijs toevoegen, dan kan het ijsje al snel wat vettig worden. Bij dit melkijs heb je daar geen last van. Het melkijs is van zichzelf wat minder romig qua mondgevoel en smelt wat sneller af dan een roomijs. Uiteraard kun je ook bij dit ijsje nog toevoegingen meedraaien op het einde. Hou ongeveer 7,5% aan als het maximum, in dit geval dus 75 gram. Genoemde percentages zijn bovenop de totale 100% van de basismix.
Dit ijs bereiden met niet afgeroomde rauwe melk
Dit melkijs is zo gebalanceerd dat hij ook bereid kan worden met niet afgeroomde rauwe melk. De melk wordt tijdens de bereiding gepasteuriseerd. Laat de 30 gram slagroom achterwege en gebruik 560 gram rauwe melk (circa 4,2% vet). Het uiteindelijke vetpercentage komt dan iets lager te liggen, maar komt technisch uit met de overige grondstoffen.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.