Roomijs

Ben je op zoek naar een roomijs recept? Hier kun je diverse roomijs recepten vinden. Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs.

In deze recepten is het aandeel melkvet (MV) ten minste 5%. In België moet het roomijs ten minste 8% melkvet bevatten, dat is bij deze recepten niet altijd het geval. In sommige recepten worden vreemde vetten (VV) gebruikt, meestal in de vorm van eidooier, ter vervanging van professionele bindmiddelen (voor wie deze niet wil of kan gebruiken).

Wanneer een Roomijs in Nederland vreemd vet (VV) bevat, mag het volgens de wet niet langer de naam “Roomijs” dragen. Of het vet uit een eitje dan een probleem is, dat mag je als hobbyist natuurlijk zelf bepalen. Waarschijnlijk is de eis met betrekking tot melkvet vooral opgenomen in de wet om te voorkomen dat het relatief dure melkvet wordt vervangen door goedkopere vetsoorten. Wanneer dat het geval is, gaat het ijsje vaak onder de noemer ‘schepijs’ de winkel in.