Pure Chocolade IJs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Pure Chocoladeijs maken
Wil je zelf een heerlijk Pure Chocoladeijs maken? Dan is dit recept zeker wat voor jou! Anders dan bij mijn Chocolade Roomijs, waar ik cacaopoeder gebruik om op het gewenste melkvetpercentage te blijven, kies ik in dit recept voor echte Pure Chocolade Callets van Callebaut. Omdat er veel cacaoboter in de chocolade zit, gebruik ik in dit recept geen slagroom. Het enige melkvet dat aanwezig is, komt dus uit de volle melk. De rest van het vet komt uit de Chocolade. Doordat het recept weinig melkvet bevat, plaats ik dit niet onder de roomijsrecepten, maar mag hij onder overig (schep)ijs vallen.
Receptenbundel Chocolade IJssoorten
- Pure Chocolade IJs
- Melkchocolade IJs
- Witte Chocolade IJs
Slechts € 6,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Een recept met wat uitleg
Dit is een recept met uitleg, als je de foto al met opgetrokken wenkbrauw hebt bekeken en hebt gedacht: “Dat ijs ziet er best wel licht uit van kleur, voor een Pure Chocoladeijs”, dan neem ik je niets kwalijk. Goed opgemerkt zelfs! In dit ijs gebruik ik namelijk ook melk. Nu zegt de kleur niet altijd direct wat over de chocolade, maar toch, donkerder associëren we meestal met puurder. Door de pure chocolade te mengen met melk, maken we eigenlijk al een soort Melkchocolade ijs. Echter is het niet zo ver verdund als wanneer we Melkchocolade Callets zouden gebruiken. Doordat er alleen echte Chocolade is gebruikt, is de chocoladesmaak iets minder intens dan wanneer er met cacaopoeder gewerkt zou worden.
Receptenbundel Chocolade IJssoorten
Het recept met Melkchocolade is onderdeel van de Receptenbundel Chocolade IJssoorten. De bundel is in mijn webshop te bestellen.
IJs bereiden met chocolade is lastig
Een goed chocolade ijs bereiden is best een dingetje. Misschien is het wel een van de lastigste ijssoorten die er is. De cacaoboter stolt namelijk erg snel en kan het ijs erg hard maken. Dit geeft een ijs dat dus ook harder van structuur is, om dit enigszins te compenseren heb ik een vrij hoge waarde aangehouden voor het VVE.
Veelgestelde vraag: Kan ik de Callebaut in ijs vervangen door andere chocolade?
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Heerlijk ijs Rémon!