Perzik Demi-ijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Perzik Demi-ijs maken
Ben je op zoek naar een recept voor een heerlijk perzikijs? Dit perzik demi-ijs heeft een heerlijke balans tussen het frisse van een fruitsorbet en het zachte romige van een roomijs.
Receptenbundel Demi-ijs
- Karnemelk Framboos Demi-ijs
- Karnemelk Aardbei Demi-ijs
- Kiwi Demi-ijs
- Conference Peren Demi-ijs
Slechts € 6,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
In dit recept geef ik twee opties. Een mogelijkheid voor een recept wanneer je geen refractometer hebt en een optie voor wanneer je wel een refractometer hebt. Met een refractometer behaal je een perfecte compositie die past bij de eigenschappen van jouw grondstoffen.
Gebruik van perzik op lichte siroop
In dit recept voor Perzik ijs, heb ik gekozen voor halve perziken op siroop. Deze zijn altijd verkrijgbaar en de kwaliteit is behoorlijk constant. Ik nam een blikje met uitlekgewicht van 240 gram (410 gram inclusief siroop). Op die 240 gram uitkomen lukt nooit, er komt altijd wel wat siroop mee. Daarom ga ik uit van het uitlekgewicht + een deel van de siroop om zo op 300 gram totaal te komen. De overige 150 gram – we gebruiken voor het sorbetdeel een totaal van 450 gram – bestaat uit water en sacharose.
Je zou ervoor kunnen kiezen de brix-waarde van de siroop te meten en deze als siroop in de calculatie te gebruiken. Omdat ik niet weet hoeveel verschil er tussen de verschillende siropen van verschillende leveranciers zit, heb ik ervoor gekozen om de rest uit sacharose en water te laten bestaan. Zo kan het recept ook zonder veel afwijking gevolgd worden wanneer je geen refractometer in je bezit hebt.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.