Over
IJsrecepten, het internet staat er vol mee! Wat maakt nu eigenlijk een goed ijsje? Wat maakt dat een ijsje minder goed kan zijn? Hoe kun je vooraf controleren of een ijsje past bij jouw voorkeuren? Hoe kun je controleren of een ijsje technisch wel goed in elkaar steekt?
Het waren allemaal vragen die ik mijzelf stelde toen ik besloot ‘zelf eens ijs te gaan maken’. Ik tikte een zoekterm in en voilà, een hele waslijst met ijsrecepten. De een bevatte meer room dan melk, de ander bevatte alleen maar gecondenseerde melk en room. Weer een ander recept maakte gebruik van extreem veel suiker, terwijl het volgende recept bijna alleen maar uit fruit en een klein beetje suiker bestond.
Voor mij zat er geen logica meer in, de recepten liepen zo extreem uiteen dat ik werd getriggerd om meer onderzoek te gaan doen. Ik wilde begrijpen wat de ingrediënten en bepaalde werkwijzen met de eigenschappen van een ijsje doen. Ik wilde weten hoe ik zelf het best mogelijke ijsje kon bereiden.
In de wereld van ijs is er niets goed of fout. Er zijn zo extreem veel uiteenlopende stijlen van een goed ijs dat je – soms onbewust – appels met peren gaat vergelijken. Het ene ijsje is nu eenmaal de andere niet, wel zit er erg veel wetenschap achter een ijsje waarmee je doelbewust kunt sturen naar een gewenst resultaat met beoogde eigenschappen. Niet op goed geluk iets combineren dat best oké is, maar met behulp van grondstof- en productkennis een onberispelijk product kunnen neerzetten.
Deze website bevat informatie van veel sterk uiteenlopende, maar kwalitatieve bronnen die ik heb gedistilleerd tot – voor mij – hapklare kennisartikelen. Door het in mijn eigen woorden omschrijven van wat ik gaandeweg heb opgepikt, kan ik zelf de materie nog beter doorgronden. Hopelijk helpt deze informatie ook jou verder in je zoektocht naar het perfecte zelfgemaakte ijsje.
Naast het gebruik van mijn recepten kun je zelfs gaan experimenteren met het ontwikkelen van je eigen recept of bestaande recepten bijstellen/corrigeren naar jouw voorkeur.
Wanneer je begrijpt wat je doet en weet welke invloeden grondstoffen en bereidingswijzen hebben, zijn de creatieve mogelijkheden bij het maken van je eigen ijs onbeperkt!
Wanneer je op zoek bent naar een samenwerking, bekijk dan deze pagina.