Meloensorbet van Cantaloupe
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf een Meloensorbet van Cantaloupe maken
Na de Meloensorbet van Galiameloen en de Meloensorbet van Gele Honingmeloen, is nu de Meloensorbet van Cantaloupe aan de beurt! De Cantaloupe heeft een prachtige kleur vruchtvlees en is, net zoals de andere meloenen, op zijn rijp het best. In dit recept gebruiken we maar liefst 60% fruit! Het Cantaloupe Sorbetijs krijgt dan ook een prachtige kleur en een lekkere volle Cantaloupesmaak. Deze sorbet is niet al te zoet. Verder bestaan de suikers in deze Meloen voor het overgrote deel uit Sacharose. De overige suikers zijn Glucose en Fructose. Omdat er best veel Sacharose met de Meloen meekomt, gebruiken we best een groot deel dextrose om het vriespunt te drukken en om het ijs wat minder zoet te maken.
Receptenbundel Sorbetijs
- Aardbeiensorbet
- Frambozensorbet
- Citroensorbet
- Sinaasappelsorbet
- Meloensorbet (Galia, Honing & Cantaloupe)
Slechts € 5,99 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Toegepaste methode: Koude methode zonder suikerstroop
In dit recept bied ik twee mogelijkheden aan: een optie voor wanneer je geen refractometer hebt en een optie voor wanneer je er wel een hebt. Met een refractometer kun je de perfecte samenstelling bereiken, afgestemd op de specifieke eigenschappen van jouw ingrediënten.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.