Liefmans Fruitesse Sorbet
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Liefmans Fruitesse Sorbet maken
Ben jij ook fan van Liefmans Fruitesse? Dan is dit sorbetijs zeker een ijsje dat bij je past! Het is wel een ijsje met wat uitdagingen. Natuurlijk bevat deze Liefmans Fruitesse Sorbet alcohol. Het is dan ook belangrijk dat je de alcoholische versie gebruikt, want daarvoor is dit recept gebalanceerd. Alcohol heeft erg veel invloed op het vriespunt van water. Het drukt 7,4 keer zo hard op het vriespunt al gewone tafelsuiker! Liefmans Fruitesse bevat naast suikers ook een erg krachtige zoetstof (Acesulfaam-k, RZK ≈ 200). Dit maakt het wat eenvoudiger om lager te gaan in de relatieve zoetkracht van de overige suikers.
Receptenbundel Sorbetijs
- Aardbeiensorbet
- Frambozensorbet
- Citroensorbet
- Sinaasappelsorbet
- Meloensorbet (Galia, Honing & Cantaloupe)
Slechts € 5,99 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Ingrediënt | RZK | VVE |
---|---|---|
Sacharose | 1 | 1 |
Ethanol | 0 | 7,4 |
Zorgvuldig gebalanceerd recept
Het is bij al mijn recepten van toepassing, maar ik zeg het nog maar eens omdat ik er toch vaak vragen over krijg. Nee. Je kunt geen ingrediënten vervangen, weglaten of toevoegen zonder dat je exact weet wat je doet. Alles is er met een reden, ieder ingrediënt heeft een functie. Zo helpt de Inuline met wat vezeltoevoer voor een betere stabiliteit in de vorm, ondanks het hogere VVE. De vetten zorgen voor wat balans qua smeltsnelheid tegenover de alcohol. Gebruik alleen de aangegeven vetten. De balans tussen de harde en vloeibare vetten is erg van belang, deze vetten hebben de juiste eigenschappen voor dit ijs. Uiteraard mis je in een ijsje wel het effect van het koolzuur, dus de smaakbeleving van een sorbetijsje ten opzichte van de drank, is iets anders.
Homogeniseren van de mix
Let goed op de werkwijze en volg hem nauwkeurig op! Geef extra aandacht aan het moment waarop je het water-, vet- en inulinemengsel toevoegt bij het koude bier- en suikermengsel. Je hebt echt een goede staafmixer of blender nodig voor dit recept. Met handmatig roeren is de kans op te snel gestolde klompjes kokosolie erg groot.
Alcoholvrije versie met Liefmans Fruitesse 0.0
In de Facebookgroep Zelf ijs maken met of zonder machine, kreeg Linda inspiratie om met de 0.0 Fruitesse aan de slag te gaan. Na wat heen-en-weer chatten zijn we tot een mooie samenstelling gekomen. Linda heeft de theoretische samenstelling afgedraaid en heeft het recept hiervoor bij de bestanden in de groep geplaatst. Nog geen lid? Dan zou ik zeker lid worden! Het is een erg gezellige groep enthousiastelingen.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.