Kan ik de Callebaut in ijs vervangen door andere chocolade?
Wanneer je een van mijn recepten gebruikt waarin chocolade is verwerkt, dan betreft dit meestal chocolade van Callabaut. Ook in de ijsrekenmachine worden deze chocoladesoorten gebruikt. Callabaut is een veelgebruikt en vrijwel globaal te verkrijgen chocolademerk met chocolade van hoge kwaliteit. Maar Chocolade is niet bepaald goedkoop.
Kun je de chocolade in de (ijs)recepten dan vervangen door betaalbaardere chocolade? Ja en nee. Hieronder zijn wat dingen waarop je kunt letten.
Een chocolade met enkel cacaoboter en eventueel melkvet
Dat chocolade er in veel diverse soorten kwaliteit te verkrijgen is, weten we natuurlijk allemaal. Mijn receptuur is berekend op de exacte eigenschappen van de gebruikte chocoladesoorten. Mocht je de Callabaut gaan vervangen door een andere chocoladesoort, zorg er dan voor dat de waarden zo dicht mogelijk bij die van de soort chocolade in kwestie liggen. Hieronder zal ik de eigenschappen van de Puur (811), Melk (823) en Wit (W2) specifiëren.
Je kunt dit lijstje naast jouw chocolade kandidaten houden om te kijken of de waarden zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt komen. Let er verder op dat een Pure Chocolade enkel Cacaoboter als vet bevat. Melk- en witte chocolade mogen Cacao- en Melkvet bevatten.
Callabaut Puur (811)
Ingrediënten: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator: SOJA lecithine, natuurlijk vanille aroma.
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Vetten | 36,6 g |
> waarvan verzadigde vetzuren | 22 g |
Koolhydraten | 46 g |
> waarvan suikers | 43 g |
Eiwitten | 5,1 g |
Zout | 0,01 g |
Callabaut Melk (823)
Ingrediënten: suiker, cacaoboter, volle MELK poeder, cacaomassa, emulgator: SOJA lecithine, natuurlijk vanille aroma.
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Vetten | 36,2 g |
> waarvan verzadigde vetzuren | 22 g |
Koolhydraten | 51 g |
> waarvan suikers | 50 g |
Eiwitten | 5,1 g |
Zout | 0,21 g |
Callabaut Wit (W2)
Ingrediënten: suiker, cacaoboter, volle MELK poeder, emulgator: SOJA lecithine, natuurlijk vanille aroma.
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Vetten | 35,8 g |
> waarvan verzadigde vetzuren | 22 g |
Koolhydraten | 55 g |
> waarvan suikers | 55 g |
Eiwitten | 6 g |
Zout | 0,21 g |
Wanneer de ingrediënten en voedingswaarden dicht in de buurt komen, kun je vaak zonder al te grote technische problemen de chocolade vervangen.
Gebruikte afbeelding: Uriphoto
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.