Johan’s Kokosijs met Kokosrasp
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Kokosijs met Kokosrasp maken
Zin om zelf kokosijs te maken? Dan is dit recept precies wat je zoekt! Het idee ontstond toen een vriend me vroeg om een heerlijk kokosijs voor hem te maken. Hij wilde dat de rijke smaak van kokos perfect samenging met de romige smaak van melk, en dat er ook stukjes kokos in zouden zitten voor extra textuur en bite. Dit recept biedt een fantastische balans van deze smaken en texturen, waardoor je thuis kunt genieten van een verfrissend en smaakvol kokosijs.
Vanwege de eigenschappen van kokos heb ik de hoeveelheid rasp bescheiden gehouden. Het zorgt voor een subtiele aanwezigheid met een afwisselende textuur van zachte romigheid en hier en daar een knapperige bite. Als je liever een gelijkmatigere textuur hebt, kun je de rasp zonder problemen weglaten.
De gebruikte kokosmelk
In dit recept maak ik gebruik van Fairtrade Original Kokosmelk, die met 17% vet en 1,1% suikers. Neem niet de Bio/Organic variant. Het is belangrijk dat je exact deze Fairtrade Original Kokosmelk gebruikt, niet alleen om het vetpercentage en de suikers, maar ook om de stabilisatoren die al in de kokosmelk aanwezig zijn. Kokosmelk is – net als veel andere plantaardige melk- en roomalternatieven – al aanzienlijk gestabiliseerd met hulpstoffen. De gebruikte middelen in de Fairtrade Original Kokosmelk en hun functie in het ijs zijn:
- Carboxymethylcellulose (CMC) in Fairtrade Original Kokosmelk is extreem effectief in het voorkomen van grote ijskristalvorming en het verbeteren van de structuur van het ijs.
- Guargom in Fairtrade Original Kokosmelk heeft een aanzienlijke invloed op de viscositeit van het ijs.
CMC en guargom vormen samen een stabiele gel, waardoor de kokosmelk al goed gestabiliseerd is (zie ook dit artikel over stabilisatoren in ijs). Daarom is het belangrijk om de toevoeging van extra hulpstoffen te beperken. Als emulgator kun je bijvoorbeeld 3 gram lecithine toevoegen door deze door de melk te mengen voordat je verder gaat met het recept.
Om het ijsje weg te geven
Om het ijsje gemakkelijk te kunnen uitdelen, gebruik ik handige 400 ml ijstubs. Nadat je het ijs erin hebt gedaan, kun je de tubs ondersteboven invriezen. Op deze manier hoef je het ijsje niet af te dekken, omdat er geen lucht meer tussen het deksel en de tubs zit, wat kan leiden tot ijskristalvorming op het ijs. Vergeet niet aan te geven dat je de tubs graag terug wilt hebben!
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Keal, wat een lekker ijsje!