Hoe ga je om met zout in ijs?
Hoe werk je met zout in ijs? Zout heeft enorm veel functies, een daarvan is het laten uitblinken van andere aanwezige smaakmakers. Zout is in de ijsbereiding wel een ingrediënt waar je voorzichtig mee om moet gaan. Dus als je zout wilt gebruiken in ijs, hoe doe je dat op een weloverwogen manier?
Technische eigenschappen van zout
Zout heeft een grote invloed op het vriespunt van water. Meteen de reden dat het gebruikt wordt bij het strooien. 😉 Wil je toch eens zout in je ijs gebruiken? Bijvoorbeeld in een gezouten karamelijs? Hou dan rekening met de belangrijkste technische eigenschappen van het zout.
Ingrediënt | Relatieve Zoetkracht (RZK) | Vriespuntverlagend Effect (VVE) |
---|---|---|
Sacharose | 1 | 1 |
Zout (Natriumchloride) | 0 | 5,85 |
Zout heeft geen zoetkracht, maar het heeft wel een groot effect op het vriespunt van water. Zout heeft een moleculaire massa van 58,44 g/mol en drukt daarmee 5,85 keer zo hard op het vriespunt als Sacharose, reden dus om voorzichtig met zout om te gaan.
Wil je zout in een ijsje gebruiken en wil je weten wat de invloed is op de eigenschappen van jouw compositie, dan kun je de bovenstaande gegevens gebruiken om het handmatig te calculeren. Ook kun je mijn ijsrekenmachine gebruiken om te controleren of je ijsje binnen de richtlijnen blijft vallen. Vul bij ‘Ingrediënt naar keuze’ voor het veld ‘Ingrediënt Zout (%)’, 100% in. Vul in het veld ‘Keuze ing.’ in hoeveel zout je daadwerkelijk van plan bent te gebruiken. De RZK en het VVE worden dan meegenomen, je kunt nu controleren of de eigenschappen van de compositie onder de streep binnen de richtlijnen blijven vallen.
Ambachtelijk met Rémon Webshop
In de Ambachtelijk met Rémon Webshop kun je allerlei printbare & digitale bakhulpmiddelen vinden. Alle producten komen direct in jouw bezit en helpen jou bij het bakken van nog lekkerder brood en het bereiden van onberispelijk ijs.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.