Crème Anglaise voor gebruik in ijsbereidingen
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Crème Anglaise voor gebruik in ijsbereidingen maken
Crème Anglaise is de perfecte verrijking voor het maken van romig, huisgemaakt ijs met complexiteit. Deze klassieke saus, gemaakt van eidooiers, melk, suiker, water en een tikje room, vormt de ideale mix om ijs zijn zijdezachte textuur en rijke complexe smaak te geven. Door Crème Anglaise als basis te gebruiken, creëer je een ijs dat vol van smaak is en smelt op de tong. Let wel op, niet iedere smaak laat zich goed combineren met de smaak van eidooier. Wel is het mooi te bereiden als Vanille IJs, verwerk er dan een vanillestokje of eventueel een vanillepasta in. Ook laat de Crème Anglaise zich perfect combineren met koffie en chocolade.
Het is niet nodig de dooiers traditioneel te tempereren. Volg de werkwijze nauwkeurig op en dan kan het eigenlijk niet misgaan! Een mooie klontvrije, prachtig gebonden en perfect gepasteuriseerde Crème Anglaise voor in ijsbereidingen.
Een weetje: een Crème Anglaise is geen vla. Een vla moet, volgens het Warenwetbesluit Zuivel, naast dat het voor ten minste 50% uit koemelk bestaat en ten minste 2,6% melkvet bevat, ook zetmeel bevatten als bindende factor. Dit is dus geen vla.
Over ijsrecepten zonder (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin geen stabilisatoren en/of emulgatoren zitten, is gevoeliger voor krimp, het sneller vormen van grotere waarneembare ijskristallen, is minder stabiel, krijgt minder volume en blijft minder lang lekker dan een ijsje waarin dergelijke hulpstoffen wel zitten. Dit zijn dan ook geen ijsjes om lang in de vriezer te bewaren, je kunt ze het beste ‘s ochtends draaien, overdag verder laten invriezen en ‘s avonds nuttigen. ‘s Avonds draaien en de volgende dag nuttigen kan natuurlijk ook. Ik wil aanraden ze niet veel langer dan een dag of twee te bewaren. Dan kan het ijs een onaangenaam mondgevoel hebben en ervaar je het ijsje als minder lekker, zonde!
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.