Citroensorbet
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf een citroensorbet maken
Ben je op zoek naar een recept voor een heerlijk sorbetijs van citroenen? Dan is dit recept voor citroensorbet zeker iets voor jou! De citroensorbet is lichtzuur, maar je trekt er niet scheel van weg. Fan van een zuurder citroenijs? Laat dan 20 gram water vervallen en voeg 20 gram citroensap extra toe! De calculatie gaat dan van een vruchtgehalte van 17,3% naar een vruchtgehalte van 20%. Citroensorbet is zo’n typisch ijsje dat enorm persoonsgebonden is qua smaak, misschien wel het meest van alle ijsjes! Experimenteer dus gerust verder met de verhoudingen. Zolang je de berekening goed uitvoert, moet het allemaal goedkomen. Daarnaast is de ene citroen nu eenmaal de andere niet. Ook niet qua zuurtje.
Receptenbundel Sorbetijs
- Aardbeiensorbet
- Frambozensorbet
- Citroensorbet
- Sinaasappelsorbet
- Meloensorbet (Galia, Honing & Cantaloupe)
Slechts € 5,99 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Toegepaste methode: Koude methode met vooraf verwarmde suikerstroop
In dit recept bied ik twee mogelijkheden aan: een optie voor wanneer je geen refractometer hebt en een optie voor wanneer je er wel een hebt. Met een refractometer kun je de perfecte samenstelling bereiken, afgestemd op de specifieke eigenschappen van jouw ingrediënten.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.