Chocolade Roomijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Chocolade Roomijs maken
Wie houdt er nu niet van de onweerstaanbare combinatie van chocolade en ijs? Dit recept voor Chocolade Roomijs is de ultieme traktatie voor alle ijs- en chocoladeliefhebbers. Met zijn romige textuur en krachtige chocoladesmaak, biedt dit dessert een perfecte balans tussen rijk en zoet. Of je het nu serveert op een warme zomerdag of als troostrijk comfortfood tijdens de koudere maanden, dit Chocolade Roomijs zal je zintuigen verwennen en je smaakpapillen betoveren. Dus, laten we aan de slag gaan en genieten van een schepje pure chocoladehemel!
Receptenbundel ijs (Witte Basis – met bindmiddel, eidooier of maïszetmeel)
Zoek je een mooi gebalanceerd canvas om mee aan de slag te gaan? Dan zijn deze Witte Basis Roomijs recepten zeker wat voor jou! Je kunt er erg veel mee variëren.
Slechts € 4,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Chocolade Roomijs bereiden met Cacaopoeder
In dit recept maak ik enkel gebruik van cacaopoeder, de hoeveelheid in deze compositie zal een erg krachtige smaak geven. Het vetpercentage van de gebruikte cacaopoeder is 21%. Maar de ene cacaopoeder is de andere niet. Gebruik dus vooral een cacaopoeder die jij qua smaakprofiel kunt waarderen, zolang hij maar 21% vet bevat. Het kan zijn dat jouw ijs een andere kleur krijgt. Hoe donker het ijsje uiteindelijk wordt, hangt af van welke cacaopoeder je gebruikt en hoeveel lucht de jouw machine in de compositie krijgt.
IJs bereiden met chocolade is lastig
Een goed chocolade ijs bereiden is best een dingetje. Misschien is het wel een van de lastigste ijssoorten die er is. De cacaoboter stolt namelijk erg snel en kan het ijs erg hard maken. Dit geeft een ijs dat dus ook harder van structuur is, om dit enigszins te compenseren heb ik een vrij hoge waarde aangehouden voor het VVE. Daarnaast heb je ook vrij veel chocolade of cacao nodig om een sterke chocoladesmaak te verkrijgen in het ijs. Dit samen resulteert in een compositie die vrij hoog is in het drogestofgehalte.
Het aandeel melkvet in dit recept ligt iets onder de 7%. Het cacaovet komt daar nog bij. Tezamen ligt het vetpercentage iets onder de 8%. Dit resulteert in een goed schepbaar ijs. Het vet geeft ook een smaakbeleving die even blijft hangen, maar het vetpercentage is niet zo hoog dat je het ijs na 10 minuten nog kunt proeven.
Sla het mixen met de staafmixer niet over voordat je de compositie gaat draaien. Dan bestaat de kans dat het cacaovet niet goed door de compositie verspreid zit. Dat kan een ongelijkmatige structuur geven in het eindresultaat. Zorg dat de machine goed voorgekoeld is en dat hij draait voordat je de compositie in de machine giet, dit geeft een zo glad mogelijk eindresultaat.
Variëren met een vulling? Dat kan! Draai dan tegen het einde van de draaitijd maximaal 80 gram (fijngehakte) chocolade, nootjes of bijvoorbeeld brownie door. Voeg geen onbehandeld fruit toe, de meeste fruitsoorten worden erg ijzig zonder ze te behandelen. Dit geeft een onprettige eetbeleving en een extreem koud mondgevoel.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.