Bananen Roomijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Bananen Roomijs maken
Ben jij ook zo gek op bananen en ijs? Dan is dit Bananen Roomijs zeker wat voor jou! Ik heb al eens eerder een recept voor bananen roomijs geplaatst. Bij dat recept infuseerden we de compositie met banaan, maar werd de banaan eruit gehaald alvorens het ijs af te draaien.
Receptenbundel ijs (Witte Basis – met bindmiddel, eidooier of maïszetmeel)
Zoek je een mooi gebalanceerd canvas om mee aan de slag te gaan? Dan zijn deze Witte Basis Roomijs recepten zeker wat voor jou! Je kunt er erg veel mee variëren.
Slechts € 4,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
In dit recept voegen we juist de banaan pas kort voor het afdraaien toe aan een witte basis en voegen we met behulp van de Fruit in roomijs rekenmachine wat extra suikers toe naar behoefte. Zo blijft de compositie mooi natuurlijk van kleur en blijft de schepbaarheid ook goed. Hier wordt dus wel de gehele banaan gebruikt en wordt het ijs niet geïnfuseerd.
In dit recept bied ik twee mogelijkheden aan: een optie voor wanneer je geen refractometer hebt en een optie voor wanneer je er wel een hebt. Met een refractometer kun je de perfecte samenstelling bereiken, afgestemd op de specifieke eigenschappen van jouw ingrediënten.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.