Aardbeien, Frambozen of Bramen Roomijs van Gevriesdroogd Fruit
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Aardbeien, Frambozen of Bramen Roomijs van Gevriesdroogd Fruit maken
Ben je op zoek naar een heerlijk romig Aardbeien, Frambozen of Bramenijs? Dan is dit recept zeker iets voor jou! Door het gebruik van gevriesdroogd fruit, kan er naar verhouding erg veel fruit in dit ijs gebruikt worden. En dat zonder dat je ‘last’ hebt van al het water dat met het fruit meekomt. Zo is dit ijs dus extreem krachtig van smaak en heeft het ook nog een het heerlijke mondgevoel van een echt vol roomijs!
Receptenbundel ijs (Witte Basis – met bindmiddel, eidooier of maïszetmeel)
Zoek je een mooi gebalanceerd canvas om mee aan de slag te gaan? Dan zijn deze Witte Basis Roomijs recepten zeker wat voor jou! Je kunt er erg veel mee variëren.
Slechts € 4,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Wat is vriesdrogen van fruit?
Vriesdrogen is een speciale methode om water uit een product te halen. Het is een manier van drogen dat gebeurd bij temperaturen ver onder 0. In het geval van fruit verloopt het vriesdroogproces in vier stappen.
Het vriesdrogen van fruit
Eerst wordt het fruit klaargemaakt voor het vriesdrogen, het fruit kan bijvoorbeeld in plakjes gesneden worden, waarna het bij een hele lage temperatuur wordt ingevroren. Denk hierbij aan temperaturen van -50 tot -80 graden Celsius. Hoe sneller het fruit wordt ingevroren, hoe beter dit is voor het eindproduct. Door fruit snel in te vriezen, ontstaan er minder grote ijskristallen – het vrije water krijgt weinig kans om te bewegen – en hierdoor is de kans kleiner dat de ijskristallen het fruit beschadigen.
Na het invriezen volgen twee droogstappen, de gevormde ijskristallen moeten uit het bevroren fruit verwijderd worden. De luchtdruk in de vriezer wordt langzaam verlaagd, zo ontstaat er een vacuüm. Tijdens dit vacuüm wordt de temperatuur langzaam verhoogt, hoeveel dit is, is helemaal afhankelijk van het type fruit. Hierdoor ontstaat een sublimatie waarbij water niet eerst ontdooit, maar direct verdampt. Daarna wordt het fruit in een laatste stap nog nagedroogd en wordt het fruit verpakt.
Vriesdrogen is dan ook een perfecte manier om de smaak en de voedingsstoffen te behouden. En dat zonder conserveringsmiddelen te gebruiken. Een volledige uitleg over het proces kun je lezen op de website van Droogfruit.
Hoe zit het precies?
Het kennisartikel lezen over gevriesdroogd fruit in ijs en begrijpen waarom dit enorm interessant is in de ijsbereiding? Dat kan hier via de onderstaande knop.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Over ijsrecepten zonder (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin geen stabilisatoren en/of emulgatoren zitten, is gevoeliger voor krimp, het sneller vormen van grotere waarneembare ijskristallen, is minder stabiel, krijgt minder volume en blijft minder lang lekker dan een ijsje waarin dergelijke hulpstoffen wel zitten. Dit zijn dan ook geen ijsjes om lang in de vriezer te bewaren, je kunt ze het beste ’s ochtends draaien, overdag verder laten invriezen en ’s avonds nuttigen. ’s Avonds draaien en de volgende dag nuttigen kan natuurlijk ook. Ik wil aanraden ze niet veel langer dan een dag of twee te bewaren. Dan kan het ijs een onaangenaam mondgevoel hebben en ervaar je het ijsje als minder lekker, zonde!
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.