Aardbeien Demi-ijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.Zelf Aardbeien Demi-ijs maken
Ben je op zoek naar een recept voor een heerlijk aardbeienijs? Dit aardbeien demi-ijs heeft een heerlijke balans tussen het romige en volle van een roomijs en het frisse van een fruitsorbet.
Receptenbundel Demi-ijs
- Karnemelk Framboos Demi-ijs
- Karnemelk Aardbei Demi-ijs
- Kiwi Demi-ijs
- Conference Peren Demi-ijs
Slechts € 6,49 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
In dit recept geef ik twee opties. Een mogelijkheid voor een recept wanneer je geen refractometer hebt en een optie voor wanneer je wel een refractometer hebt. Met een refractometer behaal je een perfecte compositie die past bij de eigenschappen van jouw grondstoffen.
Bereiding verdeeld over 2 dagen
Het bereiden van dit Aardbeien Demi-ijs, gebeurt over 2 dagen. Op de eerste dag maak je het roomijsdeel klaar, hier zitten de bindmiddelen in verwerkt voor het gehele recept. Dit deel moet een nacht in de koelkast rijpen.
Op de tweede dag maken we het sorbetdeel, deze mengen we vervolgens door het voorbereide roomijsdeel. Voor het sorbetdeel gebruiken we een koude methode, een aardbei verliest veel smaak en aroma wanneer je hem zou verwarmen en dat willen we niet. Gebruik je aardbeien uit de diepvries, bijvoorbeeld omdat er geen aardbeien in seizoen zijn? Niets mis mee! Vaak zijn ze op het ideale moment geplukt en ingevroren, dus meestal beter van kwaliteit dan aardbeien buiten het seizoen. Haal de aardbeien op de eerste dag uit de vriezer en laat ze ’s nachts ontdooien in de koelkast.
Tip: je kunt het roomijsdeel verdubbelen wanneer je twee demi-ijsjes wilt draaien. De helft van de mix gebruik je dan voor dit ijsje, de andere helft kun je dan gebruiken voor een ander demi-ijsje. Voor dat andere ijsje kun je iedere fruitsoort gebruiken die je maar wilt, zolang het maar een fruitsoort is die je koud kunt verwerken (bijvoorbeeld geen kiwi of ananas). Doe vervolgens een sorbetcalculatie voor 375 gram fruitsorbet en verwerk het verder zoals in het recept.
Over ijsrecepten met (gecombineerde) stabilisatoren en/of emulgatoren
Een ijsrecept waarin diverse stabilisatoren en/of emulgatoren zijn verwerkt, zijn vaak langer lekker en houdbaar dan ijsrecepten waar deze niet inzitten. Er is minder krimp van ijs, er kan meer luchtopslag zijn, er is betere onderdrukking tegen (grote)ijskristalvorming na temperatuurschommelingen. Een ijs met dergelijke middelen blijft dus langer een aangenaam mondgevoel houden dan receptuur waarin dit niet verwerkt is. Het ijsje blijft langer lekker!
- Meer informatie over Stabilisatoren.
- Meer informatie over Emulgatoren.
- Gebruik voor het afwegen van stabilisatoren en emulgatoren een precisieweegschaal.
- Meng een stabilisator en/of emulgator altijd extreem goed door de andere droge stoffen – bijvoorbeeld suikers – voordat je het toevoegt.
- Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (Neutro) of eigen samenstelling van stabilisatoren en/of emulgatoren gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering en hydratatietemperatuur. Zie dit artikel voor handvatten en richtlijnen: Zelf stabilisatoren met een emulgator combineren, hoe doe je dat?
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.